Jak przyrządzać potrawy z roślin krzyżowych

Jak przyrządzać potrawy z roślin krzyżowych, jak je spożywać i jak je wykorzystać w codziennej diecie, aby przyniosły naszym organizmom jak najwięcej korzyści? Spożywanie roślin krzyżowych pod każdą postaci, jaką tylko lubimy, jest bardzo korzystne dla zdrowia.

Warzywa krzyżowe przynoszą świetne efekty w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, przeciwgrzybiczej, przeciwwirusowej i przeciwbakteryjnej. Można je stosować jako profilaktykę osteoporozy właśnie z powodu większej niż w mleku zawartości białka. Bardzo korzystnie wpływają a pracę serca, regulację ciśnienia, czyli pracę układu sercowo-naczyniowego oraz parestezje tzw. skurcze łydek dzięki bardzo dużej zawartości potasu. Zwalczają wolne rodniki, pozwalają opóźniać procesy starzeniowe organizmu i zwiększają jego odporność na choroby. Posiadają dużą zawartość kwasu foliowego, witaminy C, B, oraz A, które także podnoszą odporność organizmu, pomagają zwalczać miażdżyce a witamina K- zmniejsza krwawienia poprzez regulacje krzepliwości krwi przy chorobach hematologicznych oraz zbyt obfitej menstruacji.

W profilaktyce przeciwnowotworowej odgrywają ogromną rolę, poprzez zawartość składników, które wykazują działanie przeciw wolnym rodnikom oraz zawartość przeciwutleniaczy: zeaksantyny, beta-karotenu i luteiny, które są odpowiedzialne za hamowanie szkodliwych dla zdrowia procesów oksydacyjnych.