Zdrowe odżywianie to baza do zdrowego życia

Zdrowe odżywianie to baza do zdrowego życia, a przynajmniej zmniejszenie ryzyka zachorowań n. a niektóre choroby cywilizacyjne takie jak nadwaga, cukrzyca, choroby serca, miażdżyca. Wzrost poziomu cholesterolu, który jest procesem wynikającym ze zmian miażdżycowych w tętnicach, rozpoczyna się już od dzieciństwa. Sprzyja temu niewłaściwy, zbyt tłusty sposób odżywiana, ale to nie do końca jest prawda.

Tłuszcz jest niezbędny dla wszystkich tkanek organizmu jako źródło energii oraz materiał budulcowy, uczestniczy także w produkcji różnych substancji, które są niezbędne do życia, między innymi hormonów. Wspiera układ odpornościowy, a także daje możliwość przenikania do wnętrza komórek witamin A, D, E, K, które są im bardzo niezbędne. Właściwie dobrane i spożywane w odpowiedniej ilości tzw. dobre tłuszcze chronią, a nawet leczą układ krążenia.

Najnowsze badania wskazują, że jedząc za mało tłuszczów, można zaszkodzić sercu. Jadłospis zbyt ubogi w kwasy tłuszczowe może być przyczyną wzrostu złego cholesterolu LDL, który odpowiada za rozwój miażdżycy. Prowadzi jednocześnie do obniżenia dobrego cholesterolu, którego rolą jest oczyszczanie tętnic z nadmiaru cząsteczek LDL. Warto więc zjeść sałatkę z zielono listnych warzyw polaną oliwa z oliwek, czy olejem jest wspaniałym pokarmem dla zdrowia serca.

Więcej o zdrowym odżywianiu – https://portaldlazdrowia.pl/12-krokow-zdrowego-odzywiania-wg-who-europe/